måndag 31 maj 2010

Olika stilar från Toscana

Toscanaprovning i Gamla Stan. Toscana erbjuder några olika intressanta stilar och denna provning var tänkt att belysa 4 distrikt inom Toscana: Chianti, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano samt Bolgheri. I Toscana på rödvinssidan är det i princip 1 druvsort som gäller: Sangiovese. Druvan återkommer i olika former i de olika vinerna.

Den italienska vinklassificeringen:
Vino da Tavola (VdT). Bordsvin, det enklaste av vinerna.

IGT (Indicazione Geografica Tipica). Vinerna måste komma från ett visst område, men använder sig av "icke tillåtana druvor" för området.

DOC (Denominazione di Origine Controllata). Här ställs dessutom krav på uttag, vinifikation och lagring.

DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). "Överklassen" med ännu högre krav än DOC.

På senare år har många vinproducenter, framförallt i Toscana börjat tillverka viner av hög klass, men där man använder andra druvor än de för området tillåtna, till exempel Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah. Producenterna kan då inte använda beteckningen DOCG eller DOC utan tvingas använda den lägre IGT. Vinerna är kända som supertoscanare.

Denna provning bestod av följande kvartett:

1. Brunello di Montalcino Val di Suga (nr 42302), 259 SEK
2. Rocca Guicciarda Riserva (nr 2723), 139 SEK
3. Morone 2006 (nr 6021), 169 SEK
4. Millepassi Superiore 2006 (nr 94182), 379 SEK

Det var en klar majoritet som röstade på glas 4 som favorit och det var där vi fann Supertoscanaren. Det klart kraftigaste vinet med tydliga dofter och smaker av svartvinbär, rostade ekfat som är typiska kännetecken för Cabernet Sauvignon. Druvblandningen i denna är Cabernet Sauvignon, Merlot och Petit verdot. Trots ivrigt googlande har jag inte fått reda på i vilka proportioner. Men det står helt klart att det är en Bordeauxblend.

Några i publiken uppskattade glas 3 som bjöd aning av mognadston med lite russin och en angenäm eftersmak.

Glas 1, dvs Brunellon fick inga röster alls. Dessa viner behöver ju 10-15 år för att bli riktigt bra. Så det var väl ganska väntat att den inte skulle vinna publikens hjärtan.
I glas 2 finner vi ju en välkänd producent i Barone Ricasoli. Denna är vad jag brukar benämna som en "skolbokschanti" korrekt och utan konstigheter. Vill man ta steget fullt ut ska man prova storebror Castello di Brolio, som kom i ny årgång 2006 nu den 3 maj. Den kostar några kronor mer, men wow vilket vin!

En till Supertoscanare från Bolgheri som gjorde ett djupt intryck på mig är Sondraia 2006 som återfinns i SBs beställningssortiment.

Nästan genomgående är det lammkött, nötkött eller vilt som passar dessa viner. En av poängerna med denna provning var att lyfta fram att bara för att ett vin har DOCG behöver det inte vara en garanti för ett bra vin. Budskapet gick fram!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar