fredag 2 juli 2010

Kanonkop Paul Sauer 2006


Kanonkop Paul Sauer 2006är ett vin gjort på 65% Cabernet Sauvignon, 20% Cabernet Franc och 15% Merlot. En klassisk Bordeaux-blend alltså. Vinstockarna var i genomsnitt 23 år gamla, lagrad 25 månader på 225 liters franska fat med medium toast.

En tät mörkröd-lila färg med högintensivt utseende. Vid dekantering kunde en bottensats urskiljas, luftade omsorgsfullt på karaff i ca 1 timme.
På nosen slår direkt Svartvinbär, ekfat, cederträ och en viss rökighet.
Smaken kraftfull, med tydliga svartvinbär, rostade ekfat, cigarr och rökighet.

4:e generationen vinmakare som producerar mest Pinotage och Cabernet Sauvignon.
Den liknar inte en traditionell Bordeaux tycker jag utan ter sig som ett sydafrikanskt vin brukar. Vi provade detta vin till marinerat grillat kött, kokt färskpotatis och 2 olika såser. Det passade perfekt. Den kan absolut ligga till sig och bli ännu bättre.

269 SEK kostade den när jag köpte den på SB för något år sedan. Nu helt slutsåld och måste vara eftertraktad. 2007:an finns att köpa på vingården ock kostar 310 ZAR (1 ZAR =1,06 SEK).

Ska man hitta någonting från Kanonkop här i Sverige just nu så kan man gott leta upp: Kanonkop Kadette (nr 2074), 99 SEK - detta måste vara nån typ av 2:a vin med en spännande blandning av 45% pinotage, 29% cabernet sauvignon, 17% merlot och 9% cabernet franc. Absolut prisvärd, ja mer än så! Måste också passa bra till grillat.

Sydafrika har visat igen att de kan briljera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar