fredag 15 april 2011

4 Italienare från 4 regioner

Dags att prova 4 Italienska viner. 2 vita och 2 röda från 4 olika regioner.

Första vinet har en klar, gul färg av medelintensiv karaktär.
Doften är ren, med tydliga toner av mango, aprikos, lite citrus, ananas, marsipan, mandel. Smaken är fruktig och fräsch med manleltoner, liten diskret ekfatskaraktär, en bestämd låg syra i en meddellång eftersmak.
Vinet känns trevligt att smutta på och går bra till den syrliga getost av chevre-typ som finns till hands.
Det här är en Soave från Veneto. Vi peppras ju fullt av Valpolicella och Amaroneviner från Veneto. Kul att få prova en vit från det mest kända (och bästa?) distriktet för vita viner i Veneto.
La Rocca 2008(nr 90185) gjord på 100% Garganega och kostar 199 SEK, nyhet 1 feb i vinkällarbutikerna. Riktigt fin retroetikett!


I Glas 2 träffar vi ett ljust gult, klart lågintensivt vitt vin.
Doften är frisk och ren av äpple, liten tropisk frikt, ekfat nötter och smör. Smaken känns klassisk med en medel+ syra nötter smör och en bra ekfatskaraktär. Druvan som dominerar detta vin är solklar, Chardonnay.
Bramito del Cervo Chardonnay 2009(nr 12882) , 139 SEK gjord på 100% Chardonnay, standardsortimentet vissa butiker. UMBRIEN! Sällan provar jag viner härifrån. Orvieto, halvtorra sällskapsviner, är ju kända vita viner härifrån. Umbrien blandar grechetto, chardonnay och sauvignon blanc i orvieto och bland de röda finns den sällsynta gamla sagrantino. Antinori ligger bakom detta vin och den är IGT klassad.


Så, över till de röda vinerna.
Glas 3 har en "super-tät" struktur och en klart mörkröd färg med lila ton.
Dofen är stor och komplex med ren svartvinbär, plommon, tobak, stall och en ljuv ekfatskaraktär. Jag blir förtjust, detta osar kvalitet rakt igenom. Smaken bekräftar, sv vinbär, läder stall, plommon cederträ. Syra och tanniner relativt kraftiga. Mmm Bordeaux-blend och en Supertoskanare:
Millepassi Superiore 2006(nr 94182) , 379 SEK, tillfällig nyhet vinkällarbutikerna.
Gjort på okända proportioner av Cabernet sauvignon, petit verdot och merlot. Borde vara mest Cab.


Sista glaset möter mig.
En tegelröd, lätt färg. Mindre än medelintensiv.
Doften ljuvlig med Eneträ, läder, torkat frukt, uns nypon och - är det viol?
På smaken känner jag breda tanniner ekfat, plommonen liten bitterhet i slutet och eftersmaken är mycket lång (och bra). Buon giorno Piemonte!
Barolo Luigi Pira 2006 (nr 95324) , 299 SEK som tillfällig nyhet i vinkällarbutikerna. Wow det här är en bra Barolo med fin potential och utvecklingförmåga. Årgånen är fin och detta kan jag väl tänka mig att köpa och spara för att ta fram till exempelvis Risotto med baconlindad kyckling, salt och fet mat.


Ciao!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar